Ont i ett knä

Jag har haft lite problem med mitt vänstra knä ett tag. Tänkte att det troligtvis var något som uppstått i och med belastningen från styrketräningen. Läste lite forum på nätet, det fanns mer tips än specialister och man blev inte klokare av det. Problemen började för över 2 år sen, det stack ibland till i knät men det försvann ganska snabbt så det var lätt att ignorera. Sen för något år sen så tog jag min första riktiga mountainbike tur på säkert 10 år, och vilken tur det var. Det blev totalt ca 8 mil upp, ner och runt omkring Rommelåsen. Efter det fick jag otroligt ont i knät, långt mer ont än jag tidigare haft så jag gick till en allmän läkare och fick voltaren utskrivet i 2 månader, inte riktigt vad jag tänkt mig. Läkaren sa att jag skulle komma tillbaka efter 2 månader så skulle dom öppna och titta om det inte blivit bättre. Man fick verkligen känslan av att han inte hade en aning om vad han pratade om, så jag var inte så sugen på att låta han rota runt i knät och se om han hittade något som han tyckte kunde orsaka mina problem. Jag åt aldrig så mycket som en ända voltaren. I och med att det blev bättre med tiden så tänkte jag att jag får väl leva med det. Jag frågade dock på gymmet och personen jag frågade specialiserade sig just på knä. Hon gav mig ett träningspass jag skulle köra för att träna upp musklerna runt om knäskålen. Hon trodde att det kunde vara det som gav mig problem. Efter att jag kört det här progamet ett tag så blev det verkligen bättre. Problemet var den att under den här tiden var jag pappa ledig och tränade inget annat än just styrketräning, när jag sen började spela squash och innebandy igen så kom problemen tillbaka. Nånstans på vägen hade jag hört talas om I.M.C, Idrotts Medicinskt Center. Ett ställe som inte är anslutet till försäkringskassan och därmed lite dyrare att gå till. Jag tänkte att jag går dit en gång iallfall för att se vad dom säger. Jag var ju samtidigt ganska orolig över att jag kanske höll på att förstöra mitt knä. Jag ringde och fick tid dagen efter, snabba ryck med andra ord. 390 kr kostade det och det var en sjukgymnast jag skulle träffa. Jag föreställde mig att den här sjukgymnasten skulle ge mig ett nytt träningsprogram typ det jag fick på gymmet och att jag skulle gå till den här personen typ 1 gång i veckan i några månader. Men så var det inte. Jag berättade om mina problem, han tog en snabb titt. Bad mig böja mig upp och ner, sen tryckte han på ett ställe och sa, du bör ha hon här och det hade jag. Sen tryckte han på 2 ställen till och frågade om jag hade ont där, vilket jag hade. Det kändes precis så som det gör när jag har som mest ont. Han visste precis vad var fel, benet var inte helt i linje som det borde vara. Ett sko inlägg kommer fixa det. Men det har skapats brosk och det kan man ta bort med en enkel operation. Ge mig båda sa jag!

Ultraljud av knät fick jag dagen efter, även läkaren på Cura kliniken kände till mitt problem. Han hittade broskbitarna och allt verkar stämma. Inläggen ska jag göra om några dagar. Forts följer …

Be Sociable, Share!

17 thoughts on “Ont i ett knä”

 1. Hur går det m knät?? Trillade in på din sida just pga av att jag gogglade på “ont i knät” Även jag styrketränade upp styrkan i knät men nu när jag äntligen kommit i gång m min löpträning så gör det satans ont i knät…hm

 2. Det har inte hänt så mycket. Har varit förkyld i otroliga 3 veckor och därför inte belastat mitt knä så mycket förutom vid något tillfälle. Jag har haft mina sko-inlägg i ca 1 månad nu och det har fungerar jätte bra. Den allmänna smärtan i knät har försvunnit och nu känns det bara vid hög belastning som t.ex när jag spelade innebandy. I och med att jag får ont vid belastning så har jag bokat tid för operation, det blir i maj nångång. Min sjukgymnast sa att det dom skulle operera bort från mig var relativt mycket jämfört med andra. Vid mindre problem så löser sig problemet med bara sko-inläggen.

 3. Är mycket nyfiken på hur det går för dig. Jag har fått konstaterat brosk i knäna genom magnetröntgen och fått Voltaren och Diklofernak utskrivet mot inflammationen. Så länge jag tar tabletterna kan jag springa hur mycket som helst, men utan dom får jag så ont efter 6-7 km på milspåret eller efter någon kraftig nerförsbacke att jag måste stanna och gå. Astråkigt.

  Känner numera också en vag smärta i känt när jag går på asfalt och sånt.

  Ska tala med läkaren igen nästa vecka. Han nämnde tidigare att det inte finns så mycket att göra, förutom att spruta in kortison i knät som “smörjmedel”. Därför är jag intresserad i vad din sjukgymnast hade att säga om skoinläggen, eftersom jag tycke mina knän ser lite “felvinklade” ut faktiskt. Dessutom undrar jag över det de sa om operation. Trodde inte att man kunde lösa problemen genom att ta bort brosk. Men det är väl som vanligt, elitidrottare får den bästa vården medan vi vanliga dödliga får nöja oss med budgetvarianten 🙁

  Skriv gärna mer! 🙂

 4. Tjena Tjimmen!

  Jag tog aldrig mina voltaren eftersom jag inte riktigt gillade ideén att knapra på piller, tyckte inte heller det var en lösning som skulle hålla i långa loppet. Jag har gjort operationen och jag skriver en rad här om det strax före. Här skriver jag en rad efter operationen.

  Angående skoinlägg och knävinkel så ska jag försöka förklara det så gott det går. För mig så är det så att när jag t.ex ställer mig på det dåliga benet och sjunker ner genom att böja knät så vinklas mitt knä innåt när jag är ganska långt ner. Det är just detta som skapat problemet för mig. När jag hade brosk där så skavde det när jag böjde knät, inget farligt, men det gör ont. Ett skoinlägg kan hjälpa på det viset att det ser till att knät inte viker in sig när det är i böjt läge på grund av att det hela grundar sig i att jag är lite plattfotad i vänster fot. Du kan själv enkelt testa genom att stå på det ben som är kasst och böja dig ner, knät ska vara i en linje över foten hela tiden, mitt knä viker av precis när jag är så långt ner jag kan komma utan att tappa balansen. Om man sen höjer hålfoten så kommer stortån en aning inåt och ger stöd så att knät inte kan vika av på samma sätt. Det är så det ska se ut om du har perfekta ben. Har man inte så mycket brosk så kan detta lösa hela problemet. Man ska då alltså ha inlägg i ALLA skor ALLTID.

  Inläggen är ganska dyra så man får flytta dom från sko till sko. Jag har köpt 2 stycken varav det ena är köpt i en löparaffär och är en budget modell. Tror dom kostade typ 350kr och man formade dom själv med hjälp av sin ugn. Dom är inte lika bekväma som dom som sjukgymnasten gjorde till mig men dom gick på 1300kr. Man vill nog gärna ha 2 par så man slipper flytta inläggen från sina gympaskor till sina finskor.

  Jag gick i typ 2 månader med inläggen för att se om det skulle hjälpa mig och jag därmed skulle kunna skippa operationen. Det hjälpte lite till vardags, men inte när jag idrottade. Så jag gjorde operationen.

  Operationen var snabb och smärtfri. Jag gick därifrån ner till farsan som väntade i bilen. Det blev typ 3 dagars stillasittande sen var det tillbaka till jobb. Jag fick smärstillande och inflamationshämmande piller så jag led inte alls. 

  Resultatet blev kanon! Problemet har nästan helt försvunnit nu och jag känner inga begränsningar över vad jag kan göra. Det har tillkommit en liten knöl på höger sida av knät men det är inget som gör ont eller stör, men jag undrar vad det är?! Det har ju varit sommar och jag har varit lite slapp så jag vet inte om problemen helt försvunnit eftersom jag inte pressat mig totalt förutom en mountainbike runda, och den gick bra. Men jag ska börja spela innebandy igen om en vecka så då får jag väl svar. Jag ångrar verkligen inte operationen.

 5. Jag vill inte heller fortsätta med Voltaren, kommer ju bli psykologiskt beroende snart…

  Så även bänkpressen funkar nu då antar jag. Härligt!

  Hur gick operationen till? Skrapade dom bort brosk eller vad gjorde dom? Lokalbedövning eller narkos? Hur lång tid tog operationen? Rehabiliteringen verkade gå snabbt eftersom du var ute snabbt på mountainbiken.

  /Frågvisa Tjimmen

 6. Även benpressen fungerar utmärkt nu, körde ett supertungt benpass på gymmet igår och kände ingenting vare sig då eller idag 🙂

  Jag vill tillägga att jag fortfarande har skoinläggen. Missköter man det så kan man få tillbaka brosken.

  Hur operationen gick till vet jag exakt för jag fick se allt i en tv skärm som stod brevid mig. Men knivskarp skärpa och förstorat massor av gånger. Han letade med kameran i knät efter ytterligare problem som skader på ledband osv. Han hittade inget så han konsentrerade sig på brosken. Det såg ut som ett litet veck i det annars hög glansiga broskytan. Han tog fram en tång som såg helt enorm ut på tvn, såg den inte i verkligheten och klipte av vecket i dess ändar. Sen rev han av hela vecket. Sen var det klart. Det hela var lokalbedövning, jag gick därifrån ca 20 min efter att dom tejpat ihop dom 3 hålen dom skapat. Operationen tog kanske en kvart.

  Rehabiliteringen var enkel, fick ett papper med övningar jag skulle göra. Inga problem alls. Bara någon månad efter kan man idrotta, gör det ont då får man bara proppa i sig mer piller. Jag åt bara piller några dagar, har en hel del över. Som du kanske förstått nu så gillar inte jag piller 🙂

  ps. jag har editerat den föregående posten lite…

 7. Hej!

  Jag har precis samma symtom på mitt vänstra knä. Dock har jag tränat och tävlat länge med smärta i knät. Vore kul att få reda på vart du fick gjorde operationen och utav vem?

  Det känns som om det enbart är operation som gäller för mig och då vill man ju hamna hos någon som kan.

  Mvh
  Janne

 8. Jag opererades på läkarhuset Ellenbogen i Malmö. Enligt min sjukgymnast, -en av dom absolut bästa. Läkaren hette Torsten Adalberth och kändes så erfaren att han skulle kunna göra det hela med slutna ögon. Varm rekommendation!

 9. Hej! Du verkar vara lite av en knäspecialist så jag tänkte fråga dig om mitt knäproblem. Har aldrig haft nått problem med mina knän, men efter att jag la ner fotbollen och började träna mindre (step up, löpning) så har mina knän gett vika.

  De känns allmänt svaga och knäpper ofta.
  När jag är stillasittande länge kan de värka och även när jag rör på mig, ibland när jag har gått långt men oftast när jag tränar.
  Jag får ont mitt på knäskålen kan man säga i båda knäna. Möjligen lite i underkant.

  Jag har tidigare haft problem med benhinnorna, men inte för tillfället. Har tänkt att mina korta vadmuskler etc. kan vara en anledning.

  Men eftersom du verkar så kunnig så tänkte jag fråga dig!
  Hoppas du har tid för en svar!

  Sofie

 10. Hej Sofie!

  Knäspecialist vet jag inte riktigt, jag känner ju bara till mitt eget problem vilket gör mig till en ganska begränsad specialist i så fall 😉 Jag vill ju inte gärna att du ska besluta om du ska gå till doktorn eller inte baserat på min erfarenhet som är alldeles för tunn för att basera det på. Det finns säkert en bra sjukgymnast i ditt närområde du kan gå till, det räcker ju med ett besök för att få diagnosen. Sen kan du ta ställning till om du ska fixa det eller inte.

  Men det låter ju lite som mitt problem men inte helt och hållet. Jag fick mitt problem när jag ökade träningsmängden och belastningen. Jag uppfattar det som att du tränade mer när du spelade fotboll? Jag kände av mitt bekymmer i alla sporter jag utövade som squash, innebandy, styrketräning och cykling. Tycker det låter lite skumt att du inte hade problemet när du spelade fotboll.

  Jag fick också ont av att sitta stilla, det beror väl på att den brosk biten jag opererade bort suttit och tryckt på ett ställe för länge.

  Om det är samma sak som jag hade, så är det inte något man måste fixa och en så enkel sak som skoinlägg kan fixa problemet. Det skadar inte knät, så kan man bara leva med smärtan så är det helt ok.

  Men tycker absolut du ska gå till en sjukgymnast, jag är glad jag gjorde det.

 11. Hej!
  Det verkar ju som du har haft samma problem som jag har nu. Jag har nog överansträngt vänster knä med innebandy, mountainbike och den absoluta slutknorren på det hela var nog ett tungt knäböjspass på gymmet där knät smärtade till. Jag har haft så tidigare och det har alltid försvunnit på några dagar… men nu har jag haft bekymren i 6 mån! Jag har varit hos två olika naprapater, den ena konstaterade inflammerat “löparknä” med voltaren-salva, strechning, benspark på gym som rehab. Detta hjälpte inte ett dugg. Den andra och den som jag går hos nu har gett mig “tryckvågsbehandling” som innebär att han kör en apparat som bankar flera tusen ggr på det onda stället för att lura igång kroppens egna läkningsprocess. Den behandlingen gjorde rejält ONT och har inte heller fungerat…. Nu pratar han om trasig broskbädd i knät och vidareslussning till ortoped för magnetröntgen och ev. ingrepp för att “skrapa brosk”. Är detta samma problem som du hade? Vad kostade ingreppen (magnetröntgen, operationen etc.) för din del? Jag antar att operationen är värt det och jag börjar bli lite desperat här 🙁

 12. Den dyraste avgiften var ju den hos IMC eftersom dom inte är kopplade till försäkringskassan. Jag kommer inte ihåg vad det andra kostade nu, men inga större summor. Som en 4-5 vanliga läkarbesök kanske. Sen finns det ju högkostnadsskydd så mer än 900 ska det inte bli, jag var ju så dum att jag inte sparade på mina kvitto så jag betalade kanske någon krona mer.

  Jag vet inte om det är samma, han använde inte termen “skrapa brosk” men det var ju i realiteten vad han gjorde. Kanske klippa brosk skulle vara bättre eftersom han klippte av en bit, sen rev han och kanske skrapa lite.

  Jag tycker operationen var värt det, det kostade inte mycket pengar och var inte speciellt mycket lidande, mitt knä är mycket bättre. Men jag cyklar inte så mycket mtb längre vilket nog skapade mest problem för just mig. Knäböj fungerar perfekt 🙂

  Jag har skrivit mer här:

  http://www.zulan.se/index.php/2006/operationen-utford/

  http://www.zulan.se/index.php/2006/knat-ar-nastan-bra-nu/

 13. Ok, måste ta o kika in på det där med högkostnadsskydd då kanske.

  Precis pratat med naprapaten och han säger att det är 10-12 månaders kö på ortopedi/magnetröntgen 🙁 tydligen vill läkare här inte gärna bevilja MRT utan att man först konstaterat att det inte hjälpt med “rätt” rehabträning först. Jag kommer att istället få gå på stenhård rehabträning där jag ska köra tunga benövningar (excentrisk träning) för att få bort “retningen” eller inflammationen som finns i knät. Detta kommer göra skitont och lät lite halvskumt först men jag antar att det rimmar bra med byggar-ordspråket No Pain -No Gain…hmmm
  Man kanske skulle ha bott i södeut istället, verkar ju lättare o få den behandling man vill ha…..

  Tack för dina svar 🙂

 14. Ja, det verkar lite konstigt tycker jag. Det var inget snack om någon rehab när jag undersöktes. Tog mindre än en vecka för att få ultraljudet som dom använde för att hitta den, och typ 2 veckor efter det låg jag på operationsbordet.

 15. Hej!

  Jag har exakt samma problem med mitt vänstra knä. Jag undrar om du inte skulle kunna maila över det träningsprogramet du fick för knä till mig på lars_112@hotmail.com ? Eller lägga upp det på nån hemsida och sen skicka länken till mig ?

  Vorre jätte snällt av dig …

  MVH Alexander

Leave a Reply