Blackberry 8700 Review

Jag har använt en Blackberry 8700 som är en biltelefon i några månader nu och här är några intryck för er som funderar på en sån. Har man inte en blackberry tjänst, dvs en mail tjänst som gör att man får alla sina mail pushat till telefonen så är den här telefonen tämligen värdelös.
Hårdvaran
Skärmen är en av dom bästa jag sett, helt otrolig skärpa och ljusstyrka. Fungerar utmärkt både i sol och mörker. Storleken på skärmen är helt perfekt, den är så pass stor att den helt utan problem fungerar som GPS om man har en GPS mottagare och det är väldigt sällan svårt att se vad det står på skärmen. Tror inte den kan bli mycket bättre.
Knapparna till det kompletta qwerty tangentbordet känns bra att trycka på, det är hårda knappar med väldigt liten färdväg när man trycker på dom. Det går snabbt att skriva med den och man vänjer sig ganska snabbt med att ha ett helt qwerty tangentbord, och skriva mycket gör man med en sån här e-mail terminal / telefon. Dock är det inte kvalitetsingivande att man kan genom att nätt sätta ett finger på en tangent flytta runt hela tangentbordet. Det är precis som att tangentbordet är smått flytande under sina öppningshål.

Det är ingen liten telefon, men i och med att den är så tunn så ligger den ändå rätt bra i byxfickan och storleken har inte stört mig. Störde mig nog mer på min Sonyericsson V800 som jag hade tidigare.

Batteriet är inget att skryta med, absolut högst 3 dagar sen måste man ladda, oftast varannan dag. Jag skulle gissa att det är all GPRS trafik samt skärmen som stjäl ström. Man kan koppla telefonen till sin dator för att synka samt installera program genom en USB kabel som medföljer. Synkning är väl inget man direkt behöver eftersom det sker omedelbart med hjälp av blackberry servicen. En mycket uppskattad funktion är att den samtidigt laddas genom USB kabeln. Det innebär att man kan ha laddaren hemma och ladda med USB kabeln på kontoret. Vad alla dom här småladdningarna gör med batterilivstiden kan man ju fråga sig.

Man navigerar med hjälp av tangentbordet samt en “jog-dial” som finns på höger sida. Det tog ett tag innan jag vande mig vid den. Fick till och med lite ont i tummen efter flitigt användande av den. Men det försvann och nu gillar jag den ganska mycket.

Ljudet när man pratar i telefon är bedrövligt, det är så dåligt att det ibland är svårt att höra vad som sägs. Minsta lilla blåst gör att man får ringa upp senare, för då dånar det något otroligt. Här är sony ericsson ljusår bättre.

Rent allmännt så kan man säga att kvalitetskänslan för en telefon som kostar 6300kr ink moms på dustin är rent bedrövlig. Plastigheten är mycket påträngande och den verkar inte sitta riktigt ihop i nedre vänstra hörnet.

För det priset så tycker jag verkligen att man borde få 3G och en kamera med på köpet.

Mjukvaran
Programvaran i telefonen är extremt snabbt. Inga fancy rörliga menyer eller liknande, dom har helt satsat på snabbhet och det tycker jag är rätt spår på en sån här “arbetstelefon”. Inte en enda gång har jag stött på några buggar så mjukvaran måste man ge full pott. Dock är det inte så lätt att hitta applikationer till den här telefon, och dom som finns kostar en del. Svenskaspels java mobil applikation fick jag aldrig att fungera 🙁 Det finns ett texas hold em spel från MACMIC som jag verkligen blev kär i, finns att ladda ner från blackberrys sida. Surfandet går perfekt, även till vanliga sidor. Men jag rekomenderar ändå att man laddar ner operas mobilwebläsare för att spara på GPRS trafiken.

Inställningar är svåra att hitta och svåra att förstå sig på, som exempel är “options” en ända lång lista med 15 alternativ, när man väl listat ut vilken av dom här 15 alternativen man ska använda sig av så blir man oftast inte klokare för det. Då brukar det dyka upp minst 15 alternativ till. Jag ville t.ex inte att telefonen skulle göra ljud från sig varje gång man fick ett e-mail. Men sms vill jag att den ska ljuda om. Ingen av dom 15 alternativen var rätt och jag gav ganska snart upp. Efter att retat mig på det här ganska länge gav jag mig på det igen. Då hittade jag till sist en ny options när man var inne i meddelande applikationen. Men efter att snurrat runt där ett tag visade sig att även det var fel. Till sist hittade jag rätt, då skulle man gå in i “profiles”, editera en av dom 6 olika profilerna. Sen måste man veta vad som är level1 messages och level2. Det vet inte jag, dessutom pratar den om “out of holster och In holster” till sist blev det så att den aldrig ger ifrån sig ljud när man får meddelande, jag bestämde mig för att nöja mig med det. Extremt dåligt betyg alltså.

Detta är nog mer en e-mail terminal än telefon, och är det en e-mail terminal man vill ha så är den ganska bra, dock för dyr.

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Blackberry 8700 Review”

  1. Jag tycker inte det är en bra telefon till en ungdom. För det första har den gjorts med affärsmän i tanke och sådana funktioner som en mediaspelare saknas. Hela poängen är att man ska maila med den och ett blackberry abbonemang är inte billigt. Jag kan faktiskt inte tänka mig en sämre telefon för en ungdom om jag ska vara ärlig.

Leave a Reply