Se upp för skojare på blocket

Jisses alltså, jag har en iPhone ute på annons på blocket. På 2 dagar har jag råkat ut för 2 bedragare och en idiot. En som vill att jag ska skicka den till England och en som vill köra den klassiska paypal skammen. Jag skrattade åt paypal snubben och sa till honom att söka nya metoder, den är gammal. Jag svarade inte ens Englands bedragaren fast än att det borde anmälas. Om det nu inte var så att man är lite insatt i branschen och då menar jag inte rånar branschen så hade det nog varit väldigt enkelt att åka dit. Men det är inte alltid det räcker att vara insatt, jag har faktiskt själv blivit blåst på en iPhone via blocket tidigare. Jag köpte en iPhone som var köpt med kortbedrägeri och blockades 2 dagar efter köp. Jag räknade inte med risken att den skulle kunna blockas med tanke på inplastad mobil med kvitto. Jag polisanmälde detta men inte helt oväntat ledde inte det till något och min hemförsäkring trots alla jävla pålägg som finns täckte inte förlusten på 5500kr. Så mitt råd till dig är att vara otroligt försiktig när du handlar på blocket.

Just iPhones verkar dock vara ett hett byte hos skojarna. En god vän till mig blev frågad vid en busshållplats om han kunde låna ut sin telefon för ett snabbt samtal. Snälls om han är, gick han med på det. Snubben vänder sig om för att prata, men vänder sig tillbaka ganska omgående och säger att “telefonen bara dog” samtidigt som han lämnar tillbaka den. Lånaren börjar gå därifrån men min vän var kvicktänkt och tog snubben i jack kragen. Han hade alltså bytt ut telefonen mot en attrapp.

Vad har du varit med om?

Kolla in den här snubben då, 30 iPhones på ett bräde!? Men han visste kanske inte att man bara kan lura till sig en på blocket utan allt strul han gått genom.

Be Sociable, Share!

8 thoughts on “Se upp för skojare på blocket”

 1. Hej!

  Jag heter Johanna och jobbar på Blocket. Såg ditt inlägg och ville bara skriva en kommentar. Det är väldigt tråkigt att det förekommer så mycket phishingmail, sms och andra bedrägeriförsök. Det här är ett problem för de flesta sajter på nätet, och du har säkert uppmärksammat att banker drabbas av det här ofta.

  Vi jobbar självklart en hel del för att motverka sådant här. Tex genom starka spamfilter på kontaktformulären, efterhandsgranskning mm. Men vad gäller phishingutskicken så finns det ett antal sätt som bedragarna dammsuger upp mailadresser och massbombar ut phishingmail.

  Svårt att komma åt tyvärr. Det vi kan göra är att jobba mycket med information på sidan så att folk lär sig känna igen bedrägerimail, kolla tex in våra handla tryggt-sidor avd phishing: http://www.blocket.se/security/kort.htm?ca=2

  SMS:en från England är ett annat bedrägerisätt som tyvärr bli allt vanligare. Det är svårt att hindra folk från att ta kontakt när telefonnummer ligger synligt i annonsen. Och om man inte har telefonnumret synligt i annonsen finns det fall där bedragarna först mailar på en annons, och sedan ber om nr. Det här har vi också specifika varningar om på Blocket: http://www.blocket.se/security/nigeria.htm?ca=2

  Utöver det här har vi såklart nära samarbete med polis och myndigheter, men visst är det tyvärr så som du säger att utredningar ibland läggs ner. Det vi kan göra är att förse polisen med så mycket material som möjligt.

  Mvh, Johanna Wilkens

  1. Ja, det är inte blockets fel. Jag hade en diskussion över matbordet igår om just detta. Det är kanske mer en signal om samhällets hälsa i allmänhet tyvärr.

   Har blocket funderat på att skapa omdömen på säljarna, typ tradera/ebay? Skulle inte det kunna vara en väg mot tryggare affärer?

 2. Det är möjligt, men Tradera har ju tex problem med att profiler och konton kapas, eller att karteller bildas där folk bygger upp varandras betyg för att sedan potentiellt lura folk. På Blocket har vi även en annan typ av tjänst där man inte måste registrera sig för att göra affärer, det har gjort Blocket väldigt enkelt att använda och för att kunna sätta betyg på säljare så måste vi göra om hela tjänsten i grunden vilket nog inte är aktuellt.

  Mvh, Johanna

 3. Jag har hittat min drömdator på blocket för 2000 kr billigare pris…

  Men frågan är om jag vågar köpa dator på blocket.
  Annonsören skriver att den är i “obruten förpackning”
  Kvitto med 2 års garanti från telia.

  Vågar man? vad tror ni?

Leave a Reply