Windows mobile, ActiveSync bug – Max 100 kontakter

Jag har lekt runt med en hel del telefoner och kopplat upp många till diverse olika mailtjänster så som Exchange och blackberry. Det operativsystem jag kommit minst i kontakt med är Windows Mobile. Så när jag fick chansen att köra en windows mobil ett tag så tog jag den för att lära känna operativsystemet. Mest var jag nyfiken på ActiveSync, jag har hört att just windows mobile ska vara den grymmaste att koppla mot en Exchange Server vilket verkar troligt med tanke på att det är Microsoft som gjort båda. Men faktum är att ActiveSync är absolut den sämsta att koppa mot Exchange. Motsatsen är nog Iphone, det var den enklaste och snyggaste exchange kopplingen jag stött på hittils.

Vad hände? Varför säger jag så? Jo, efter en hel dags klurande, testande, tweakande, googlande och forumspostande hittade jag äntligen felet. ActiveSync klarar bara högst 100 kontakter eller kalenderposter. Säkert klarar den bara hundra av allt det andra också men de spärrarna nådde jag inte. Vad händer då när den når 100, jo, då händer absolut inget. Den bara fastnar där, inga felmeddelande, ingen timeout och det går inte att synka igen förrän man har resettat telefonen. Ingen av de telefoner jag testat har haft denna begränsning och det handlar om Iphone, Sony Ericsson m600, Sony Ericsson P1, Nokia N95 och HTC Touch Diamond. Jag har sett andra ha samma problem så det är inte HTC som skapat det här problemet, och det är inte nytt heller, det har varit så här länge och jag är chokad att de inte fixat buggen.

Lösningen var att ta bort kontakter och kalendern inför första synkningen. Sen ta bort mina kontakter och kalender poster, synka över dem så länge det var under 100 st. Sen lägga till baka dem några åt gången och synka över dem med push. Vilken dynga. Hur ska det gå för den nya Xperia om OSet är så här kasst??

________________________

Uppdatering, den började hänga på kontakter igen. Nu ger jag upp och lämnar HTC Touch Diamond bakom mig.

________________________

Uppdatering 2: Jag har nu hittat det verkliga felet och förklaringen. Efter en natts tänkande på detta problem slog det mig att även min P1:a hade problem med grupp listor. Det fixades för länge sedan men jag tänkte att det kanske inte är fixat i ActiveSync så jag tog bort min ända grupp. Då började det fungera. Googlade problemet och MS stödjer officiellt inte grupper i Windows Mobile. Så att ActiveSync suger står kvar.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply