Mer om att gå från windows till mac osx

Det är helt klart kul att lära sig ett nytt operativsystem. Men det kommer med en del frustration, ofta på grund av att man har tänkt sig att man ska lösa vissa uppgifter på ett annat sätt än vad man är van vid. Tyvärr står det klart att OS X inte är ett operativsystem som kan mäta sig med Windows. Jag var lite besviken över att skillnaden på Windows 7 och Windows 8 var så liten. Så pass besviken att jag bestämde mig för att testa OS X igen bara för att upptäcka att här har det nog hänt ännu mindre. Jag har kommit fram till den slutsatsen förr och det har verkligen inte ändrat sig. Jag är än en gång förvånad över att ett företag som kan göra ett så excellent operativsystem som iOS även kan göra något klumpigt och ostabilt som OS X. Jag har kört Windows 8 på flera datorer, både virtuellt och på laptoppar och den har aldrig hängt sig och då jobbar jag med datorer och sitter med Windows 8 hela dagarna i ända. Långt mer än de stunder jag sitter med OS X. Macen har hängt sig vid ett flertal tillfällen och då har jag bara kört OS X sen i julas. Ibland hänger den sig totalt, ibland bara fryser den i nån minut för att sen komma till liv igen och göra alla kommandon på en gång som skickat till datorn under hela minuten problemet pågått. Hårdvaran är dock riktigt bra och är väl största anledningen till att jag överhuvudtaget tittar på apples datorer. Man kan klart argumentera min slutsats att Windows är bättre än OSX med tanke på att jag jobbat med Windows i 15 år och kan det mycket bättre. Men jag har verkligen försökt att ge OS X en chans för att kunna lära mig något nytt och se vad det är alla är så tokiga i. Inställningen är att säkert samma funktioner finns men att det fungerar på att annat sätt, ambitionen är då att lära sig hur det fungrar på mac och se om man då även kan ta fördel av det som är bättre i OS X. Ni måste väl ändå hålla med om att det är ganska hängivet att skaffa 2 macar vid 2 olika tillfällen för att verkligen ge det en chans. Nu när man sitter här med fakta och faktiskt själv testat ännu en gång så hör man inte ett pip från de hängivna macanvändarna som annars försvarar sitt os i vått och torrt. Försökte precis ta en diskussion med en kollega, en hängiven apple fan, men hon bara suckade och gick.

Findern är under all kritik. Nån sämre filhanterare kan jag inte tänka mig, jag har försökt med ersättare som path finder men den är inte alls så integrerad i operativet som findern är, det går därför inte att helt ersätta den utan man sitter då istället med 2 olika finders man måste lära sig. Vad gör findern så dålig? Jo, att flytta filer är helt enkelt inte möjligt. Jag har googlat alternativa sätt och alla säger att man ska hålla ner CMD medans man drar och släpper. Men om jag inte har någonstans att dra och släppa till då? Som i detta fallet, var ska jag dra denna?
Screen Shot 2013-01-13 at 16.34.31

Då tänker de sig nog att man ska med starta ett nytt finder fönster, leta upp den katalog jag vill ha filerna i och sen dra och släppa med CMD. Men det är komplicerat jämfört med ctrl-x, ctrl-v i Windows. Något kortkommando motsvarande ctrl-x i os x finns inte.

Om jag i exempelvis chrome vill ladda upp en bild till en webbsida från en annan sida så kan man i Windows bara helt enkelt klippa in url:en i “browse” fältet, denna utmärkta funktion finns inte i det långt enklare och en aning primitiva finder. Min lösning är remote desktop till en Windows maskin och göra det där.

Om man trycker enter i findern så tycker den att man ska byta namn på en fil eller katalog istället för att öppna eller gå in i den. Tanken är att findern inte är en program startare utan filhanterare, den tanken är fullständigt knäpp och gör bara arbetet med OS X jämfört med Windows och Linux hur dryg som helst. Hur ofta döper man om en katalog jämfört med att gå in i den?

Sökning på nätverksenheter fungerar inte, något denna 30-sidiga tråd på Apple support commiunities vittnar om https://discussions.apple.com/thread/3194502?start=75&tstart=0

Prioriteringen mellan LAN och trådlöst fungerar inte, min låda kör på trådlöst hela tiden, jag måste avaktivera wifi för att den ska böja använda nätverkskablen. Eller så är det så att listan över nätverksenheter inte samtidigt är en prio list, i så fall är det kasst och verkligen inte lättanvänt.

Finns det något som är bättre i OS X? I Windows finns ett riktigt bra verktyg som heter snipping tool, med den kan man klippa ut bilder från ens desktop. Men det finns inbyggt i OS X, bara tryck CMD – Shift – 4 och markera det du vill klippa ut med musen så hittar du en färdig bild på skrivbordet, det är snyggt som bara den och en klar förbättring mot snipping tool.

Den nya launchpad i mountain Lion känns lika påklistrad som Metro i Windows, den är väl lånad från iOS, men i iOS fyller den en riktig funktion. I OS X är det bara kosmetika.

Jag upplever det mycket svårare att se vad som händer med OS X än med Windows. Vi tar ett exempel, jag ska flytta en fil via nätverket. Det går trögt, troligtvis för att OS X inte fattar att den ska prioritera tråd-bundet nätverk över wifi. I OS X har jag fortfarande inte hittat var jag ser hur snabbt det överförs medans i Windows bara trycker man på “more details” knappen på överföringsfönstret, så enkelt, så snyggt, så kraftfullt.networkcopy Det finns 3e parts verktyg som iStat för OS X men tycker inte att det är lika bra, speciellt inte när OS X har samma sorts kopieringsfönster som Windows bara det att den informationen saknas.

Ett annat argument jag brukar höra är att det inte finns virus till Mac. Det är som att säga att det inte finns tjuvar i danderyd. Antingen är man okunnig eller så är man ignorant. http://www.infoworld.com/d/security/malware-wake-call-mac-users-190821

Dock är hårdvaran överlägsen, så jäkla snygg laptop och vilken otrolig kvalitetskänsla. Min gamla macbook pro hade lite problem med tangentbordet, knapparna lyfte sig, något denna nya retina modellen inte alls lider av. Den stora trackpaden är underbar att jobba med och jag gillar “gestures” som finns till OS X fast än att jag har svårt att lära mig dom. Men för att göra en vettig dator av den är det nog dags att installera Windows 8 på den. Jag har upptäckt att om jag inte ska slösurfa utan göra något vettigt så sitter jag och kör remote desktop till min virtuellla Windows 8 maskin.  Om det är så att du känner till ett botemedel på några av de saker jag inte lyckats fixa i OS X så skriv gärna en rad, för helt har jag inte gett upp på det och jag tänker inte avinstallera OS X utan köra vidare lite till, så var inte förvånad om det kommer en artikel till om mina erfarenheter.

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Mer om att gå från windows till mac osx”

  1. Är en gammal windows kille (MCSE) som av samma skäl som du köpte en Macbook Pro 2008, jag har fortfarande den kvar och använder den rejält mycket (dock moddad med mer minne (6gig vilket ej är supportat men funkar, minnet är också ifrån olika tillverkare) samt en SSD disk, jag har även en fusion installation för windows (som jag alltmer sällan använder), hinner tyvärr inte kommentera/tipsa så mycket. Jag har aldrig haft de problem med hängningar som du beskriver, möjligtvis kom timglaset fram lite väl ofta i tidigare versioner av OSX men det har jag inga problem med i Mountain Lion. Så vad jag försöker säga är: Jag kör en modifierad MacBook Pro utan några problem med hängningar, jag misstänker därför att du har Hårdvaruproblem (alternativt skulle OSX inte vara helt kompatibelt med din HW Setup). Har du ringt supporten?

  2. Hej Magnus! Äntligen ett svar!

    Jag kör en windows active directory domän hemma och misstänkte att allt inte stod rätt till där. Det gjorde det inte heller, eftersom jag hade skapat en användare lokalt kallad zulan, och så hade jag en användare på domänen kallad zulan och detta skapade viss förrvirring tror jag. Jag försökte då flytta min lokala användare till nätet och efter det blev maskinen aldrig sig lik. Jag installerade om hela maskinen och den här gången skapades min domän användare helt korrekt (den frågade om den skulle ha offline funktioner osv). Detta var i och för sig igår, men maskinen känns mycket stabilare nu och mitt osx lärande fortlöper som aldrig förr. Windows har inte ens blivit installerad än. Jag har inget jätte behov av windows på datorn eftersom jag kör en virutell miljö på en stationär maskin i garderoben.

Leave a Reply