Hur laddar jag ner program, film, spel och program från internet?

Det är inte helt ovanligt att folk undrar hur man laddar ner saker från internet, inte så konstigt med tanke på att så gott som allt finns där och vissa saker är helt enkelt löjligt dyrt att betala för, det är dessutom långt enklare att bara att gå ut på nätet och stjäla det. För ofta handlar det om kommersiella saker som kostar pengar och vad man gör är just stöld. Men det finns inte uteslutande copyright skyddat material, utan det finns lagliga saker med. Men det är inte moralen jag ska prata om utan jag tänkte skriva en rad om hur man kommer igång och vilka tillvägagångssätt man kan använda sig av samt skillnader mellan dom.

I mina ögon finns det bara 2 sätt kvar, allt annat har blivit utkonkurrerat som FTP, IRC, Peer to Peer som Kazaa, gnutella osv. Nu gäller bara Bittorent och Direct Connect. Anledningen till detta är många. Men inget vi går in på nu.

Det hela handlar om fildelning och inte fil-nerladdning. Du måste alltså dela med dig för att få lov att få tag i grädden. Inget i livet är gratis, inte ens stulen programvara 😉 Om man är helt nybörjare och inte har något bra att dela med sig så är det nog Bittorrent man ska börja med. För Direct Connect hubbar kräver att man har ganska mycket redan på hårddisken. Det finns hubbar som inte kräver något precis som det finns bittorrent sidor som inte kräver något. Det man hittar på dom ställen är virus och extremt dåliga hastigheter. Inget att rekommendera alltså.

Bittorrent

För att använda sig av bittorrent behöver man en bittorrent klient, det finns många olika men utorrent är bäst så valet är enkelt. Ladda ner den härifrån. 

Bittorent är bra om man inte har så mycket intressant på sin hårddisk utan precis börjat samla på sig stöldgods eller linux distributiner. Andra fördelar är att det brukar vara enkelt och överskådligt att se vad som finns tillgänligt. Det finns torrent sidor som inte kräver något av sina användare, man behöver inte ens vara medlem. Men dessa sidor spridor massor av virus fast än att det finns vissa guldklimpar. Det kan löna sig att kolla kommentarerna för att klura ut om det är något att ha eller inte. Ett exempel är det omtalade piratebay de kräver inget, utan du kan bara surfa in på sidan och ladda ner något så länge du har en klient installerad. Men i och med att det inte finns några krav så är många torrents övergivna, det vill säga att han och dom som laddat ner det inte längre delar med sig av den.

Detta leder till skillnaderna på sidor som kräver registrering och annat av sina användare. Det finns torrent sidor som man inte kan komma in på förutom om man blir inbjuden, om man väl kommer in på en sån här sida som är dom ofta väldigt bra. Sidor som Piratebay är fylld av massa skräp som ingen vill ha medan dessa sidor är hårt övervakade av moderatorer som tar bort allt skräp. Kvar blir bara guldklimpar. På dessa sidor brukar det i allmänhet gå mycket snabbare och ladda ner för man har sin ratio att tänka på. Ration är det du laddat ner delat med det du laddat upp. Blir din ratio för låg så slängs du ut, därför vill många ladda upp så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt för att sedan själva kunna ladda ner. Detta leder till att du kan ladda ner så snabbt som din lina tillåter samt att folk är angelägna om att lägga upp nya saker så snabbt som möjligt för att ingen annan ska hinna före. Det finns heller ingen vetting anledning att inte dela med sig av filen när man väl tagit ner den, utan det är just så man håller sin ratio i shack, man fortsätter dela med sig av filen långt efter att man fått ner den. Man kan även själv ladda upp saker till siterna, hur man gör står respektive sida. Man bör se till att ha en ration på 1 eller över, då har du alltså laddat upp lika mycket som du laddat ner.

Det finns även massor av torrent sidor som specialiserat sig på vissa saker, så som hdtv material, musik, spel eller program. Där kan man ofta hitta sånt som man inte hittar på dom vanliga ställena.

Direct Connect

DC som det brukar kallas fungerar lite annorlunda, där finns ingen sida man går till för att hitta sakerna. Utan där använder man bara klienten, det finns även här många klienter att använda sig av. Men även här är valet lätt för DC++ är bäst. Du laddar ner den här. När du fått igång klienten letar du upp en lämlig hubb i hubblistan eller går direkt till någon du känner till. Nu brukar det vara så att hubbarna sätter vissa krav, tex på upload hastighet eller på hur mycket du delar ut, eller båda. Som du säkert förstår så är ju dom hubbarna som inte har några krav speciellt intressanta, för där finns bara en hel hög människor utan något att dela med sig. Där finns helt enkelt inget förutom någon snubbe som missuppfattat det hela och delat ut sin windows katalog. Vad man istället vill göra är att dela med sig en hel del för att komma in på dom bästa hubbarna. 50-100gb brukar vara en ok mängd data, men det kan alltså inte vara dina semesterbilder eller något utan ofta finns det krav på att det ska vara releaser från diverse olika grupper som ständigt släpper nytt material. Lever man inte upp till kraven så slängs man ut och bannas, dom blockerar dig från att komma in i fortsättningen. En fördel med dc mot bittorent är att om du väl hittar något du vill ha så finns saken där, inget kan alltså vara övergivet som det kan man bittorrent.

Vilket fungerar bäst? Jag vet faktiskt inte, jag laddar inte ner piratkopior eller linux distar.

Be Sociable, Share!

46 thoughts on “Hur laddar jag ner program, film, spel och program från internet?”

 1. i did not wrote everything.. only that you are saying that bittorrent is the s**t. µtorrent are soo much better, they have got prize for being the best program !!

 2. Hej

  Jag har en fråga?

  När man har laddat ner en film. Hur kan man ladda ner den på Cd. Så att man kan titta på den på sin dvd spelare?
  Tacksam för snabb svar!

 3. Altay, ladda ned dvd isos.

  Ni har glömt det goaste att ladda ned ifrån, usenet.
  Kostar dock en hundralapp per månad, men hastigheten och utbudet är helt underbart.
  Man laddar ned max vad din uppkoppling klarar av.
  Jag har 20 mbit (Runt 16-17), ger mig ungefär 1.7meg /sek. Dryga 6 minuter för 1 cd.
  Bara att sätta en lista och sedan dra hem.

 4. Tack Zulan!
  Jag brukar lada ner från piraten men ska prova lite annat.
  Nu undrar jag om du vet hur jag laddar ner och lägger till en svensk undertext till en film jag laddat ner som inte har det. Jag har en macbook pro och brukar använda VLC.

 5. Snälla, snälla berätta hur man gör med spel. Jag har laddat ner GTA San Andreas men när jag klickar så måste man välja ett program i nån lista…?

 6. Berra, då måste jag ha mer information. MYCKET mer information, du kan börja med att skriva så detaljerat du bara kan om vad du gör och vad som sker. Annars måste ju jag försöka gissa mig till vad som sker.

 7. mm… men du har fort farande inte sagt allt….vad ska man göra när man har laddat ner den,den finns i download filen i dokumenter sen går det ju inte mer. det e en rar fil vad ska man göra då? det står inte…….

  1. Beror på vilken mobil, lämnar man inte ens den informationen när man ställer en sådan fråga så är man verkligen långt ifrån målet. Du behöver nog läsa på en hel del innan du lyckas med en sådan sak.

 8. Hejsan 🙂 asså jag har tänkt att börja ladda ner spel.Vad är det för program som krävs för att öppna dem? 🙂 Såg tidigare att någon hade skrivit om GTA san andreas? Funkar det? Tack för svar^^

 9. först gå in på mobile9 och gå längst ner där det är massa småtext och klicka på 5300 games och ladda ner spelet till moilen. glöm dock att inte spara filerna på ett ställe du vet annars hittar du dom nte sen. sen när nedladdningen är klar kopierar du filen över till din mobil. i din mobil gå till filhanteraren och instalera programmet/spel/fil 🙂

 10. sanna h ladda ner deamon tools LITE från denna hemsida
  http://www.daemon-tools.cc/eng/downloads
  kopiera textsten in till din webläsare och var noga med att ladda ner LITE. hämta gratisveritsionen
  sedan när du hemmtat/instalerat så startar du programmet som kommer upp i flikar där nere ihögrar hörnet. högerklicka på ikonen och dra musen näst längst upp och gå till montera avbild.leta upp filen och öppna så ska setapen starta direkt:) detta behöver du inte göra om det redan finns en setap fil så är det bara att klika på den så startar instellationen :):):)

 11. Riktigt bra början, dock tycker jag inte att du gick hela vägen i förklaringen. Jag fyller på:

  Om det är en film du har laddat ner så kommer den vanligtvis i formatet .avi eller .mkv. Båda går att spela upp i mediaspelaren VLC (VideoLAN). Ladda ner det från http://www.videolan.org/vlc/ . För att lägga till textning, gå till Video->Undertextspår. Om du har du laddat ner textningen separat: öppna filmen i VLC. Högerklicka på bilden och välj Video->Undertextspår->Öppna Fil. Bläddra fram rätt fil.

  Om du har laddat ner ett spel/program: Om filen är i formatet .iso behöver du “mounta” den. För att göra det, ladda ner ett program, till exempel “Virtual CloneDrive”. Öppna filen via programmet. Hur du gör det varierar mellan olika program, men brukar inte vara så svårt att lista ut.
  Övriga saker du behöver göra för att få till installationen (tex att rycka ur internetsladden innan installationen osv) brukar stå i en text-fil som oftast kommer med när du laddar ner spel-/programfilen.

  Kanske inte så välskrivet pga att jag inte sovit på över ett dygn, men den som fortfarande inte förstår kanske ska hålla sig borta från fildelning ett tag.

  OBSERVERA: Detta gäller endast när du laddar ner material som ej är skyddat av upphovsrättslagen eller annan svensk eller internationell lag. För nedladdning av sådant material hänvisar jag till google och andra sidor (avråder självklart från att göra det, men valet är ditt).

 12. du ursäkta mig men har försökt jättemycket!!! det går inte att öppna spelen efter jag har laddat ner det har laddat ner en massa program och försökt men nu behöver jag hjälp!!
  🙂 tack

 13. Hej! Har laddat ned spel till the sims 2 med utorrent. När det laddat klart öppans en mapp där massa filer ligger, till exepmel heter de reloaded (typ: systeminformation), rld-ikea.r00 (typ: R00-fil), rld-ikea.r01 (typ: R01-fil). När jag klickar på filen står det att jag behöver ett program att öppna de med och får två alternativ; antingen att söka efter ett program på internet eller att öppna det i ett program jag redan har i datorn.

  Är det något speciellt progam jag måste ladda ned för att kunna öppna filerna eller går de inte över huvud taget? Hoppas jag skrev tillräckligt detaljerat! 🙂

Leave a Reply