Hur laddar jag ner program, film, spel och program från internet?

Det är inte helt ovanligt att folk undrar hur man laddar ner saker från internet, inte så konstigt med tanke på att så gott som allt finns där och vissa saker är helt enkelt löjligt dyrt att betala för, det är dessutom långt enklare att bara att gå ut på nätet och stjäla det. För ofta handlar det om kommersiella saker som kostar pengar och vad man gör är just stöld. Men det finns inte uteslutande copyright skyddat material, utan det finns lagliga saker med. Men det är inte moralen jag ska prata om utan jag tänkte skriva en rad om hur man kommer igång och vilka tillvägagångssätt man kan använda sig av samt skillnader mellan dom.

I mina ögon finns det bara 2 sätt kvar, allt annat har blivit utkonkurrerat som FTP, IRC, Peer to Peer som Kazaa, gnutella osv. Nu gäller bara Bittorent och Direct Connect. Anledningen till detta är många. Men inget vi går in på nu.

Det hela handlar om fildelning och inte fil-nerladdning. Du måste alltså dela med dig för att få lov att få tag i grädden. Inget i livet är gratis, inte ens stulen programvara 😉 Om man är helt nybörjare och inte har något bra att dela med sig så är det nog Bittorrent man ska börja med. För Direct Connect hubbar kräver att man har ganska mycket redan på hårddisken. Det finns hubbar som inte kräver något precis som det finns bittorrent sidor som inte kräver något. Det man hittar på dom ställen är virus och extremt dåliga hastigheter. Inget att rekommendera alltså.

Bittorrent

För att använda sig av bittorrent behöver man en bittorrent klient, det finns många olika men utorrent är bäst så valet är enkelt. Ladda ner den härifrån. 

Bittorent är bra om man inte har så mycket intressant på sin hårddisk utan precis börjat samla på sig stöldgods eller linux distributiner. Andra fördelar är att det brukar vara enkelt och överskådligt att se vad som finns tillgänligt. Det finns torrent sidor som inte kräver något av sina användare, man behöver inte ens vara medlem. Men dessa sidor spridor massor av virus fast än att det finns vissa guldklimpar. Det kan löna sig att kolla kommentarerna för att klura ut om det är något att ha eller inte. Ett exempel är det omtalade piratebay de kräver inget, utan du kan bara surfa in på sidan och ladda ner något så länge du har en klient installerad. Men i och med att det inte finns några krav så är många torrents övergivna, det vill säga att han och dom som laddat ner det inte längre delar med sig av den.

Detta leder till skillnaderna på sidor som kräver registrering och annat av sina användare. Det finns torrent sidor som man inte kan komma in på förutom om man blir inbjuden, om man väl kommer in på en sån här sida som är dom ofta väldigt bra. Sidor som Piratebay är fylld av massa skräp som ingen vill ha medan dessa sidor är hårt övervakade av moderatorer som tar bort allt skräp. Kvar blir bara guldklimpar. På dessa sidor brukar det i allmänhet gå mycket snabbare och ladda ner för man har sin ratio att tänka på. Ration är det du laddat ner delat med det du laddat upp. Blir din ratio för låg så slängs du ut, därför vill många ladda upp så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt för att sedan själva kunna ladda ner. Detta leder till att du kan ladda ner så snabbt som din lina tillåter samt att folk är angelägna om att lägga upp nya saker så snabbt som möjligt för att ingen annan ska hinna före. Det finns heller ingen vetting anledning att inte dela med sig av filen när man väl tagit ner den, utan det är just så man håller sin ratio i shack, man fortsätter dela med sig av filen långt efter att man fått ner den. Man kan även själv ladda upp saker till siterna, hur man gör står respektive sida. Man bör se till att ha en ration på 1 eller över, då har du alltså laddat upp lika mycket som du laddat ner.

Det finns även massor av torrent sidor som specialiserat sig på vissa saker, så som hdtv material, musik, spel eller program. Där kan man ofta hitta sånt som man inte hittar på dom vanliga ställena.

Direct Connect

DC som det brukar kallas fungerar lite annorlunda, där finns ingen sida man går till för att hitta sakerna. Utan där använder man bara klienten, det finns även här många klienter att använda sig av. Men även här är valet lätt för DC++ är bäst. Du laddar ner den här. När du fått igång klienten letar du upp en lämlig hubb i hubblistan eller går direkt till någon du känner till. Nu brukar det vara så att hubbarna sätter vissa krav, tex på upload hastighet eller på hur mycket du delar ut, eller båda. Som du säkert förstår så är ju dom hubbarna som inte har några krav speciellt intressanta, för där finns bara en hel hög människor utan något att dela med sig. Där finns helt enkelt inget förutom någon snubbe som missuppfattat det hela och delat ut sin windows katalog. Vad man istället vill göra är att dela med sig en hel del för att komma in på dom bästa hubbarna. 50-100gb brukar vara en ok mängd data, men det kan alltså inte vara dina semesterbilder eller något utan ofta finns det krav på att det ska vara releaser från diverse olika grupper som ständigt släpper nytt material. Lever man inte upp till kraven så slängs man ut och bannas, dom blockerar dig från att komma in i fortsättningen. En fördel med dc mot bittorent är att om du väl hittar något du vill ha så finns saken där, inget kan alltså vara övergivet som det kan man bittorrent.

Vilket fungerar bäst? Jag vet faktiskt inte, jag laddar inte ner piratkopior eller linux distar.

Be Sociable, Share!

46 Responses to “Hur laddar jag ner program, film, spel och program från internet?”


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Polls

Är tv-spelens tid förbi eller dags att köpa nytt?

View Results

Loading ... Loading ...

RSS CoolStream.se

 • Rädda/rescue/emergency för coolstream trinty/tank
  Så här räddar du din coolstream trinty/tank om den inte vill fungera. Ladda ner filerna för tank här och för trinity här. Packa upp zip filen och lägg filerna i rooten på en usb sticka. Koppla usb stickan till boxen … Continue reading →
 • Mitt webbgränsnitt är på tyska?
  Per default blir webbgränsnittet på coolstreamarna på tyska. Detta är enkelt att fixa, så här gör du. Surfa till boxen http://192.168.x.xxx. Tryck på Einstellungen högst upp i menyraden. Välj nu webserver till vänster. Ändra nu Sprache till: English eller vad … Continue reading →
 • Prissänkning och PiP
  Nu har man sänkt priserna på Coolstream Neo2 hos både Zulanit och dreambox.se. Utöver det så har man nu fått igång den efterlängtade PiP funktionen som fungerar riktigt bra i den senaste reloaded imagen. Kan inte se att någon annan … Continue reading →
 • Installera mgcamd 1.35 på original imagen
  Om du valt att köra original imagen till din coolstream så finns här ett enkelt sätt att få in mgcamd. Ladda ner scritpet till din pc dator här. Packa upp filen, och öppna katalogen. Där hittar du en fil som … Continue reading →
 • Hur återställer man en död coolstream Neo2 twin tuner? – Rescue
  Det är lite nytt förfarande när man räddar en Neo2 jämte mot Neo och Zee. Så här gör man. Du behöver en USB sticka formaterad till FAT32. Ladda ner system.img och kernel.img och lägg dom i en katalog döpt till … Continue reading →

Användare just nu